top of page
Ieder mens en dier beschikt over het vermogen zichzelf te genezen van ziekte en om beschadigingen aan het lichaam te herstellen

 

Denk aan het genezen van een wondje zonder dat je er iets voor hoeft te doen of een verkoudheid die vanzelf slijt. Het wonderbaarlijke mechanisme achter dit spontane herstel noemen we het zelfherstellend vermogen. Het immuunsysteem maakt hier deel van uit en beschermt je tegen ziekmakende indringers zoals bacteriën en virussen.

Soms is of raakt het zelfherstellend vermogen verzwakt en is het niet langer in staat een ziekte of beschadiging geheel te genezen

 

Men ervaart in dit geval dat klachten niet meer (helemaal) verdwijnen of steeds weer terugkeren. Symptoombestrijding (bijvoorbeeld door middel van medicatie) haalt slechts het gevolg van het werkelijke probleem weg zonder iets te doen aan de oorzaak, zoals wanneer je het rookalarm uit zou schakelen zonder te kijken waar de brand woedt. Homeopathische behandeling heeft als doel het zelfherstellend vermogen en het immuunsysteem weer zodanig te versterken dat het zelf in staat is de klachten / symptomen permanent te doen verdwijnen, met slechts kortstondig hulp van buitenaf. Alleen zo word je werkelijk beter, sterker en meer weerbaar.

Acute klachten met een oorzaak van buitenaf 

We maken onderscheid tussen acute en chronische klachten. Acute klachten zijn klachten die na een natuurlijk verloop in principe vanzelf over gaan en die een oorzaak hebben die van buitenaf op het lichaam inwerkt. 

Denk aan een wond, een botbreuk en een eenmalige virale of bacteriële (epidemische) infectie. Acute klachten kunnen goed homeopathisch begeleid worden om zo het immuunsysteem een handje te helpen, pijn en ongemak te verlichten en snel en volledig herstel te bevorderen. Vaak is in echte acute gevallen het kort inzetten van 1 enkel middel voldoende voor een goed resultaat.

Chronische klachten met een oorzaak van binnenuit

Soms zijn of worden klachten chronisch. Dat wil zeggen dat ze nooit helemaal weg zijn of telkens weer terugkomen. Denk aan steeds terugkerende infecties of ontstekingen (zoals verkoudheden, blaasontstekingen, keelontstekingen, oorontstekingen, etc.), allergieën, astma, reuma, migraine, eczeem, etc. 

Het kan dat chronische klachten al sinds de geboorte bestaan, maar ze kunnen zich ook later in het leven ontwikkelen; soms na een heftige gebeurtenis, acute ziekte of stress. Hoe dan ook is de aanleg voor het ontwikkelen van chronische klachten aangeboren en is er vaak een erfelijke factor te herleiden. Deze klachten ontstaan dus van binnenuit; vanuit een aangeboren zwakte in het zelfherstellend vermogen. 

Juist in deze gevallen, waarbij het levenslang slikken van steeds meer medicijnen (die vervelende en gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken) meestal noodzakelijk is, bewijst homeopathie haar waarde. Met homeopathische behandeling is het mogelijk om de aangeboren zwakte die ten grondslag ligt aan de chronische klachten op te heffen en het zelfherstellend vermogen te versterken. Hierdoor kunnen klachten in de eerste instantie verminderen en uiteindelijk helemaal verdwijnen.

Vanzelfsprekend vergt de homeopathische behandeling van chronische ziekten meer tijd en inzet van zowel de homeopaat als de patiënt als in het geval van een eenmalige acute ziekte.

bottom of page